Edouard en de molens in Zaventem en Bierges

Edouard leert de stiel ook bij zijn vader Désiré en wordt dan zelfstandig molenaar te Zaventem op de Stockmansmolen met specialisatie in maïsena-bloem (1935-1938).

De Stockmansmolen in Zaventem

De Stockmansmolen is nu een prachtig gerestaureerd en gerenomeerd restaurant.

De Stockmansmolen in 2003

 

De Stockmansmolen in 2003

In 1938 verhuist hij naar Bierges waar hij de oude watermolen huurt en vernieuwt. De molen had drie stellen molenstenen en liggende waterturbines die gevoed werden door de Dijle.

De watermolen in Bierges
Het grote gebouw links uit de 18e eeuw verdween kort nadat deze foto werd genomen. Het stortte gedeeltelijk in omdat de eiken palen waarop het werd gebouwd het hadden begeven.

De watermolen in Bierges

Tijdens de oorlogsperiode 1940-45 staan de mensen van Wavre en omstreken tweemaal per week in de rij aan te schuiven voor de fel begeerde 'tartine de saindoux'. Hij bakt in het geheim brood en levert ook geregeld gratis bloem aan de weeshuizen in Brussel.

Wanneer in 1948 de handelshuur vervalt en de eigenaar (Gustave Jacqmain) de molen niet wil verkopen, verhuist het gezin naar de hoogvlakte van Bierges, naast de kerk, waar hij het "Café des Sports" uitbaat tot in 1954 en dan vertrekken ze naar de Citadel van Dinant. Het molencomplex blijft drie jaar leeg staan en wordt in 1952 aan André Vromann verkocht. Zijn zoon Philippe stopt de molenactiviteiten in 1977 en begint in de gebouwen een bloeiende zaak in land- en tuinbouwzaden en gereedschappen.

De molengebouwen in Biergies in 2003

 

Het woonhuis in Biergies in 2003

Edouard start met zijn nieuw job als concierge en gids op de citadel van Dinant tot bij zijn dood in 1969.

De citadel in Dinant
De zes ramen vanaf rechts zijn het woongedeelte van de citadel.

 

Edouard als gids op de binnenkoer van de citadel en voor de inkomdeur van de woning

Zijn zuster Clara zal hem nadien volgen en gerante worden in 'Hotel de la Citadelle'. Tienduizenden toeristen en vele binnen- en buitenlandse eregasten heeft Edouard gegidst waaronder in 1961 de Mwami van Rwanda, die hij, zoals hij zo dikwijls heeft verteld, mocht rondleiden in het bijzijn van verscheidene ministers en hoogwaardigheidsbekleders.

de Mwami op bezoek op de citadel

 

de Mwami op bezoek op de citadel

Zijn zoon Bernard (+1998) en zijn vrouw Jacqueline en zoon Georges zetten na de dood van Edouard de traditie van gids op de citadel van Dinant verder. Jacqueline woont nu nog op de citadel en Georges gidst er nog regelmatig.

Vader en zonen Bernard en Georges waren toendertijd ook fervente duivenliefhebbers die menige eersteprijzen wegkaapten.

Edouard Champion de Dinant

De duifjes vonden natuurlijk wel gemakkelijk hun hok terug boven op de citadel.

Bernard en Georges als 'soigneurs' bij de duiventil (1956)